Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
BOLONJA – SAN MARINO – SICILIJA – NAPULJ – RIM
+ izleti Noto i Sirakuza, Etna i Katanija, Palermo

Cena: 
589 EUR po osobi

Cena sa popustom: 
499 EUR po osobi

Polazak:
30.maj 2023.

Trajanje: 
12 dana

U cenu je UKLJUČENO:
- Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
- 1 noćenje u hotelu SCARLET *** ili sličnom u Riminiju u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- 3 noćenja u hotelu KENNEDY *** ili sličnom u Sant’Alessiou u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
- 2 noćenja u hotelu SANTA LUCIA LE SABBIE D’ORO *** ili sličnom u Ćefalu u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
- 1 noćenje u hotelu PARK HOTEL VILLAMARIA *** ili sličnom u pregrađu Rima u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- Obilasci prema programu putovanja
- Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
- Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

U cenu NIJE UKLJUČENO:
- Povratna karta za trajekt na relaciji Kalabrija-Sicilija-Kalabrija – 60 EUR (OBAVEZNA DOPLATA)
- Gradske takse – plaćanje na licu mesta
- Fakultativni izleti
- Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
- Individualni troškovi putnika

FAKULTATIVNI IZLETI:
- Odlazak u gradove Noto i Sirakuza i obilasci gradova u pratnji vodiča – 40 EUR
- Odlazak na Etnu i obilazak Katanije u pratnji vodiča – 40 EUR
- Odlazak u Palermo i obilazak grada u pratnji vodiča – 40 EUR
- Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

DAN 1 – Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu (ugao Skerlićeve i Braničevske) u večernjim satima. Polazak za Bolonju. Noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

DAN 2 – Dolazak u Bolonju u prepodnevnim časovima. Po dolasku krećemo u obilazak glavnog grada pokrajine Emilija-Romanja: trg Mađore, spomenik Neptunu, bazilika San Petronio, Due Torri (dva tornja) – koji predstavljaju simbole Bolonje, palata Banki, palata Notai, palata Akursio. Slobodno vreme. Popodnevni polazak za poznato letovalište na Jadranu – Rimini. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DAN 3 – Nakon doručka se pakujemo i nastavljamo put San Marina, treće najmanje države u Evropi. Po verovanju je grad osnovao sveti Martin, sa ostrva Rab. Zbog progona hrišćanstva se sklonio na brdo Monte Titano. Po dolasku razgledanje grada: bazilika svetog Marina, gradska većnica, tornjevi na planini Monte Titano: Gvajta, Cesta i Montale. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Siciliji u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Italiju.

DAN 4 – U prepodnevnim časovima stižemo u luku Villa San Giovani na Kalabriji, ukrcavamo se na trajekt i prelazimo na Siciliju. Nakon 45 minuta plovidbe, iskrcavamo se u Mesini i nastavljamo put kroz Siciliju ka poznatom letovalištu Đardini Naksos ili okolina. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5– Doručak. Fakultativni izlet u Noto i Sirakuzu. U jutarnjim časovima krećemo ka jugu Sicilije gde se nalaze ova dva prelepa grada. Dolazimo u Noto, grad koji zovu prestonicom baroknog stila na ostrvu. Polazimo u obilazak grada, u koji je prema legendi Herkules svratio nakon obavljenog sedmog zadatka. Šetamo glavnom ulicom Vitorio Emanuele oko koje se pružaju impozantne građevine, ulica počinje Trijumfalnom kapijom, trg Imakolata, crkva svetog Franje Asiškog, manastir i bazilika svetog Santisima Salvatorea, samostan Santa Chiara, gradska većnica, katedrala svetog Nikole, palata Landolina, palata Nikolaći Viladorata, fontana posvećena Herkulesu, crkva svetog Domenika. Slobodno vreme. Izlet nastavljamo ka Sirakuzi, biseru Jonskog mora. Sirakuza je rodno mesto Arhimeda, za koje je Ciceron tvrdio da je najlepši Grčki grad. Sirakuzu su otkrili su Korinćani 734. godine pre nove ere i nazvali je Ortigia, kako se sada naziva ostrvo na kojem je smešten stari i najlepši deo grada. Po dolasku obilazimo ostatke Apolonovog hrama, zidine grckog polisa, trg posvećen Arhimedu. Centralni deo trga zauzima fontana Diana – prelepa fontana posvećena Rimskoj boginji lova Diani, koja je zaštitnica ostrva, gradski trg i katedrala. Slobodno vreme za individualne obilaske. Možete još posetiti arheološki park Neapolis, Grčki teatar, pećine Dionizijevo uho ili prosto uživati u ovom prelepom gradu. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje

DAN 6– Doručak. U prepodnevnim časovima fakultativni odlazak do Etne, najvećeg aktivnog vulkana u Evropi, sa nadmorskom visinom od 3340 m. Vulkan se sastoji od oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.  Slobodno vreme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu 2900 m gde se nalazi veliki krater. Nastavljamo ka Kataniji I krećemo u obilazak drugog grada po veličini na Siciliji: Via Etnea – glavna ulica u gradu, sa velikim brojem prodavnica, suvenirnica, restorana, Giardino Bellini – nekada rezidencija porodice Biscari, amfiteatar iz rimskog doba, manastir Benedetti – jedan on najvećih benediktanskih manastira u Evropi, sada pretvoren u univerzitet, Piazza Duomo – centralni gradski trg, katedrala svete Agate, kapija Uzeda iz XVII veka, konstruisana da poveže ulicu Via Etnea sa gradskom lukom, zamak Ursino – sagrađen u XIII veku za Sicilijanskog kralja Frederika II. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 7– Doručak.Pakujemo stvari i odjavljujemo se iz hotela. Krećemo ka prelepom primorskom gradu na obali Tirenskog mora- Ćefalu. Po dolasku krećemo u oblilazak grada, šetamo uličicama i dolazimo do centralnog dela grada gde se nalazi Piazza Del Duomo kojom dominira gradska katedrala, jedna od najvećih u južnoj Evropi, Porta Pescara – jedina preostala vrata starih gradskih zidina, a posebnu atrakciju predstavlja Lavatoio Medievale – autentična srednjevekovna perionica veša Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za uživanje I kupanje.  Noćenje.

DAN 8– Doručak. Slobodno vreme za uživanje na plaži. Izležavanje na pesku ili kupanje sa pogledom na Ćefalu spadaju u zadovoljstvo koja se uvek pamte. Peščane plaže, uske ulice, restorani su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi te se prepustite I odmorite u čarima italijanskog šarmatnog gradića. Noćenje.

DAN 9  – Doručak. Pakujemo stvari i odjavljujemo se iz hotela. U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet u Palermo. Dolazimo u glavni i najveći grad Sicilije i započinjemo razgledanje grada: trg Quattro Canti (Četiri muzike) četiri spomenika, koji predstavljaju četiri godišnja doba, četiri španska kralja koji su vladali Sicilijom, kao i četiri zaštitnika grada, trg Pretoria, crkva San Cataldo, pijaca Bollaro gde možete pronaći sve lokalne proizvode, trg Đuzepe Verdi, Masimo teatar, gradska katedrala, prelepa građevina koja je nadograđivana i menja izgled kroz vekove dolaskom raznih osvajača, teatar Garibaldi. Slobodno vreme u Palermu. Preporuka je probati specijalitete Sicilije kao što su sladoled u lepinji i čuveni sicilijanski kanoli. U večernjim časovima krećemo prema luci Mesina. Ukrcavamo se na trajekt, posle 45 minuta plovidbe iskrcavamo se u luci Villa San Giovani. Nastavak putovanja prema Napulju. Noćna vožnja.

DAN 10 – Dolazak u Napulj u jutarnjim časovima. Krećemo u obilazak trećeg grada po veličini u Italiji i nekadašnje prestonice velikog Sicilijanskog kraljevstva. Obilazak započinjemo: turističkom lukom, srednjevekovni zamak Nuovo, trg Plebišito, teatar San Carlo, galerija Umberto I, najpoznatija trgovačka ulica Via Toledo sa mnoštvom prodavnica, kafića, restorana. Slobodno vreme za uživanje u gradu Sunca i svetlosti, kako nazivaju Napulj. Možete pojesti čuvenu Margarita picu, koja je prema legendi nastala u Napulju, a ime je dobila po kraljici Margariti Savojskoj, za koju je prvi put pripremljena ili možete popiti kafu, za koju važi da je najbolja u celoj Italiji. Sastanak grupe na unapred dogovorenom mestu. Polazak za Rim u večernjim časovima. Po dolasku u glavni grad Italije, odmah odlazimo da se smestimo u hotel. Noćenje.

DAN 11 – Doručak. Odjavljujemo se iz hotela i krećemo do centra prestonice Italije. Dolaskom u grad ćete videti zašto izreka kaže “Svi putevi vode u Rim”: reka Tibar, Piazza Del Popolo (Narodni trg), bazilika svete Marije (Del Polpo), bazilika svete Marije (Montesanto). Dolazak na Španski trg i čuvene Španske stepenice koje vode do crkve Trinita dei Monti i obeliska Salustijan – skoro 14 metara visok obelisk, jedini je rimski obelisk koji nije dopremeljen iz Egipta, fontana Barkača koja je prema legendi projektovana u XVII veku, kao simbol velike poplave reke Tibar, stub bezgrešnog začeća – spomenik visok skoro 30m, palata Zukari. Obilazak nastavljamo ka fontani Di Trevi, najvećoj u Rimu i jednoj od najpoznatijih u svetu. Poznat je običaj da se u fontanu baca novčić preko ramena, kao zalog za sreću da ćete se ponovo vratiti u Rim. Obilazak završavamo na jednom od najlepših gradskih trgova, trgu Venecija, Trajanov forum, Vitorijano (Oltar domovine) – prelep spomenik posvećen prvom kralju ujedinjene Italije Emanuelu II. Slobodno vreme za obilazak “večnog grada” kako nazivaju Rim. Vreme možete iskoristiti za obilazak Koloseuma sa ostacima starog grada, Vatikana, Pantenona – najstariji rimski hram ili prosto uživati na nekom od brojnih trgova ovog prelepog grada. Sastanak na unapred dogovorenom mestu. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Noćna vožnja.

DAN 12 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.
Sve uplate se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

- Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.
- Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.
- GOTOVINOM
- ČEKOVIMA - Avans 20 % a ostatak na šest mesečnih rata bez kamate od datuma prijave za aranžman. Čekovi se deponuju odmah prilikom prijave za aranžman.
- PLATNIM KARTICAMA: VISA, DINA, MASTER, MAESTRO

TRTP

Grčka

Hotelski i apartmanski smeštaj

Egipat

Idealan odmor za celu porodicu